Kvällens lilla fundering

Categories: Gplussat
Tags: ,
Comments: 34 Comments
Published on: mars 17, 2013

Det har riktigt öst in med nya i mina cirklar under veckan som gått.

Jag brukar ju tjata på diverse andra sociala plattformar om hur bra jag tycker G+ är.

Så nu är jag riktigt nyfiken på vad ni lite nyare eller ni som kanske inte varit så aktiva här tycker.

Är det en spökstad eller?

Jämför gärna med erfarenheter från t ex twitter eller facebook.

Ok, ni gamla plusstalibaner får väl också säga vad ni tycker. Men hjälp hellre till att sprida posten. Sprider ni så lås gärna så vi får imläggen samlade.

Det är vad de som inte varit så aktiva här som jag är mest nyfiken på vad ni tycker.

Givetvis både ris och ros.

#PLATTAN

Google+: Reshared 4 times
Google+: View post on Google+

Post imported by Google+Blog. Created By Daniel Treadwell.

Posted by | View Post | View Group
34 Comments
 1. Munter Göök Munter Göök skriver:

  Vad är alternativet till Spooky Town?

 2. A-K Westholm A-K Westholm skriver:

  Efter att ha blivit hitlurad från den "blåa sidan" så är jag nu helt såld på G+, Mycket socialare, trevligare, intressantare, intelligentare..

 3. Munter Göök Munter Göök skriver:

  Vi tackar så mycket för det! +A-K Westholm 
  Det är kul att vi får hit likasinnade.

 4. Johan Kullberg Johan Kullberg skriver:

  Går inte att jämföra. Fb är en reklampelare där du har koll på vänner och skryter. Här är mer som föreläsning med mingel som man bjuds in till via jobbet.

 5. Fredrik Adetoft Fredrik Adetoft skriver:

  Kan man låsa inlägg i appen? iOS.

 6. Johan Kullberg Johan Kullberg skriver:

  Fel +Fredrik Adetoft, du kan bara radera i appen

 7. Fjuu trodde jag var blind =D

 8. Lasse Jansson Lasse Jansson skriver:

  Kan konstatera att här på Google+, som jag för länge sedan försökt mig på att förstå vitsen med, känner jag inte en kotte. Och det är möjligt att den kritiska massan är uppnådd för att åtminstone hålla ihop svenska intresse-grupper.

  Har själv aldrig haft något ont av Facebook. Jag tycker inte att jag bland min Facebook-krets har så många som måste bevisa sin duktighet så det är uppenbarligen något som vissa drabbas av men långt ifrån alla! Men det kanske hör till att försvara sitt val av Google+?

  Om jag sneglar på globala cirklar som presenterats tidigt här kring fotografi (som är mitt huvudintresse) så handlar det uteslutande om att positionera sig själv och lansera sina alster. Visst är många duktiga fotografer i farten men det är ju ingenting som ger mig ett dyft att glo på och möjligtvis sätta ett "plus" på. (Knappast givande att föra en diskussion kring bilder och upplevelser när mästare är i farten.)

  I och med att den enda vitsen med Google+ tycks vara att hålla ihop intressegrupper (utöver att lansera sig själv inför en större skara människor) så håller man nog en ganska soft ton i intressegrupperna. Varför stöta sig med de man vill ha utbyte med i intressegrupperna?

  Jag fortsätter att göra ett försök med Google+. Man måste vara nyfiken och lyhörd för nyheter även om jag tycker att Google plankat det mesta av en redan befintlig lösning. Och om Google+ nischar sig och är tydliga med sitt syfte så kanske de inte trillar i det många här verkar tycka om Facebook.

 9. Johan Eriksson Johan Eriksson skriver:

  +Lasse Jansson just det att man inte känner en kotte här är lite av vad som förvånade en när man började, men det har ändå gett en jäkla massa och de man lärt känna känns som riktigt bra vänner, trots man bara träffat en handfull av dom.

  Mycket kretsar kring intressegrupper, på ytan iaf. Det är en jäkla massa aktivitet här också men några hundra svenskar för min del. Det är aktivitet som tyvärr inte syns lika mycket. Fokus här har varit lära känna nya människor

 10. Johan Kullberg Johan Kullberg skriver:

  De var för långt för att kunna he respons på 🙁

 11. Mikael Hamre Mikael Hamre skriver:

  G+ är och kommer att förbli en spökstad så länge som inte media tar tills  sig G+ och dom möjligheter som finns här.

 12. Lasse Jansson Lasse Jansson skriver:

  Förlåt om jag blandar mig i igen… Jag glömde matchningen mot Twitter. Jag twittrar en del men då som varande lokal damfotbolls-förespråkare. Där är rollen snarast som offentlig person i och med att jag bloggar och fotograferar damfotboll.

  Till twitter-syftet hittar jag ingenting här på Google+ som kan hjälpa mig nå ut till samma skara följare i den lokala damfotbollen. Mina följare är dels spelare men även lokala traditionella media. Och själv följer jag vad som skrivs om damfotboll även om det då handlar om svensk och internationell elitfotboll på damsidan.

  Här på Google+ ger inte "damfotboll" särskilt många träffar… Ska man tjöta fotboll får det i bästa fall bli allsvenska på herrsidan.

  Mina 50 cent. Just nu i alla fall. 🙂

 13. Danni Efraim Danni Efraim skriver:

  +Lasse Jansson Min åsikt är att Google+ kombinerar de tekniska fördelar som Facebooks plattform har med den öppenhet som Twitter har. Facebook är enligt mig en väldigt bra plattform (och för sitt syfte en bättre, mer avancerad och mer mogen plattform än G+, tveklöst). Problemet med Facebook är främst hur man använder det. Facebook handlar om ganska hårt slutna kretsar. Man kommunicerar bara med sådana man känner sen tidigare, och tvekar att ens lägga till löst bekanta där. Här umgås man med människor man inte nödvändigtvis känner sen tidigare (och lär känna dem) och lägger till vilt främmande människor i sina cirklar på löpande band, helt enkelt för att de verkar intressanta. Det pågår diskussioner överallt och det bästa är att det står en helt fritt att hoppa in i varenda en av dem, helt oinbjuden.

  Jag älskar det. Jag har kommit att lära känna väldigt mycket folk här, och jag får väldigt bra respons på det jag skriver här. Ofta över 50 kommentarer på en post. Inte sällan över 100. Ibland över 200. Diskussioner frodas och meningsutbytet är oftast respektfullt även om det kan bli passionerat och intensivt.

  Men i början hade jag också svårt för det. Jag visste inte riktigt hur jag skulle göra. Om det hände intressanta saker så hände de långt utanför mitt synfält. Sen hände något (jag minns faktiskt inte exakt vad) som drog i mig närmare händelsernas centrum. Jag började fylla på mina cirklar i rasande takt, och rätt vad det var så var det hur skoj som helst. Tidigare hade jag oroat mig lite för att cirkla fel folk, så jag skulle få upp strunt i flödet. Nu oroar jag mig väldigt lite för det. Är det lite strunt här och var så scrollar jag bara förbi det, och är det någon som postar för mycket strunt är det busenkelt att avcirkla. En avcirkling här är inte något dramatiskt eller socialt laddat som att ta bort en "vän" på Facebook.

  Hemligheten bakom G+ är faktiskt inte svårare än följande två punkter:

  1. Cirkla. Släng in alla som verkar intressanta i dina cirklar. Ser du någon som skriver intressanta inlägg eller kommentarer så cirkla direkt. Det bästa sättet att komma igång fort är att ta in en delad cirkel av hög kvalitet. Oroa dig inte för att få in för mycket – det är ju jättelätt att avcirkla folk direkt från flödet. Jag har en bra komma-igång-cirkel men kan inte dela den med dig just nu eftersom jag lämnat min dator på kontoret och delade cirklar bara fungerar från datorer, men spana in +Erik Andersson som för någon dag sen delade en liten cirkel med 63 högaktiva svenskar. Eller leta bland +Svenska Cirklar.

  2. Delta. Var inte rädd för att kommentera alla poster som du finner intressanta. Ingen kommer uppleva att du inkräktar. Den här posten är inte riktad så mycket till dig kanske, då du uppenbarligen redan gärna deltar, men till andra som läser det här och kanske drar sig för att kommentera och skriva.

 14. Thomas Höög Thomas Höög skriver:

  Det är klart det blir en spökstad om man bara tänker umgås som i FB d v s bara en massa vänner som man träffar personligen eller på rekommendation. Eftersom man då bara går med i G+ och förväntar sig samma beteende som tidigare och då inte hittar sina gamla vänner som är kvar i FB. Här gäller det att hänga på och vara öppen men man måste få lite tips för att komma igång.

 15. Jag är newbie och har inte kommit in i vare sig funktioner eller tänket men gillar upplägget. Har varit/är på forum en del och har väl vuxit ifrån det – här finns mer.
  Jag gillar fb oxå men det som är kul och spännande med plus är just att diskutera och connecta med andra på ett sätt fb inte kan erbjuda. Jag hoppas bara snart få en lektion i det praktiska, hur man skapar cirklar osv…

 16. Lasse Jansson Lasse Jansson skriver:

  Stort plus till dig +Danni Efraim för god argumentation! Jag försöker vara vidsynt och ha ett öppet sinne annars skulle nog inte Google+ hamnat i mitt blickfång gång efter annan. (En aning envis må jag vara vilket i det här fallet kanske lönat sig?!)

 17. Gunnar Carlsson Gunnar Carlsson skriver:

  Jag kan inte annat än bifalla dig helt och fullt i detta +Danni Efraim

 18. Albin Larsson Albin Larsson skriver:

  Att ni orkar skriva så mycket :O blir alltid lika förvånad över det kanske för jag jämför med en bokrecension men iaf… 😛

 19. Erik Andersson Erik Andersson skriver:

  +Danni Efraim skriv det där som en egen post så hjälper vi till att dela det. Mycket bra skrivet.

 20. Danni Efraim Danni Efraim skriver:

  +Erik Andersson Tror du jag kan kopiera det i #rövappen då? 😉 Får se om jag kan få ut det via webbläsaren, hold on.

 21. Mia Ankarwall Mia Ankarwall skriver:

  Håller med +Lasse Jansson fullständigt. I övrigt kan jag eg inte tycka att det finns något som helst skäl att jämföra sajterna. Artiklar och inlägg om "för eller emot" är bara en drive som startats av reklambolag som ett sätt att underminera kontrahenter till uppdragsgivare. Frågan är varför jag ska jobba gratis i ljuset av det? Men men… 

  Om jag ska smickra mig med att någon faktisk bryr sig om min åsikt.. tja, då är det så enkelt: Varje sajt/portal har sin fördel samt nackdel. 

  – Google+ är de få platser i min verklighet där jag som kvinna får chans att prata teknik med män. Tack för det killar! Många andra sammanhang är gubbigt patriarkalt, tyvärr.
  – Rent tekniskt är Googles paket överlägsna pga kryptering, vilket i dessa dagar är A och O om man ska slippa en del av fulare kod som surrar i cybern. 

  – Facebook.. Där har jag släkten och de närmaste vännerna, och vill ha det så. Upplever det insynsskyddade som skönt i sammanhang privatliv. Portalen är gamtanternas val och jag pratar med dem isläkten där de väljer att vara. FB är vår tids telefonkatalog man helt ska vara med i. 
  – När det gäller nackdel: Strukturen över annonser och applikationer är förvisso enkel, men man måste ha en gedigen lista blockade om man inte ska formligen lusas ner med skräp. Jag framhärdar i att inte stänga av själva plattformen där (än så länge).  

  – Twitter… aktivismen frodas där. Vill man krypa en organisation under skinnet är det via Twitter man ska ta sig fram. Tvärtemot Facebook så kan man få access till information relativt enkelt via social ingenjörskonst. 
  – Med rätt profilering kan man få vem som helst att ringa upp genom att skicka ett DM med orden "Ring mig!!". Vägen "in" är kort, vilket gäller både socialt och tekniskt. 

  (Har hoppat över applikationsdilemmat…)

  Att välja den ena portalen framför den andra gör att man får ett snävare perspektiv än nödvändigt, och portalerna lever i realitet i symbios med varandra. Enligt mig är det enda tänkbara perspektivet helhetsbilden. Så min lösning är att softa ner och gå dit de är som jag vill prata med. Rent tekniskt så är jag safe om min vänlista är safe.. (think about it..) Om en portal låter skadlig kod cirkulera kommer det att studsa runt i min vänlista tills alla i vänlistan är fria. Men i praktiken är mina vänner både "här och där", vilket gör att jag måste analysera summan av risktaganden som "vi alla" gör för att veta hur jag ska agera och vilket skydd jag behöver köpa när det gäller kodattacker. Våra egna betenden är i särklass den absolut största säkerhetsrisken, egentligen så.. Kanske det är bättre att ställa sig frågan: "Hur beter jag mig rent tekniskt på den ena respektive den andra portalen?" För där någonstans har man förmodligen svaret..

 22. Danni Efraim Danni Efraim skriver:

  +Mia Ankarwall Det där med att Googles paket skulle vara överlägsna på grund av kryptering pikade mitt intresse, så därför tänker jag ge dig ännu en chans att prata teknik med en man. Förklara, tack!

  (Hej igen förresten! Vi tjatade ganska mycket för en bunte år sen på Twitter, innan jag tröttnade helt på det stället.)

 23. Anna Kaya Anna Kaya skriver:

  Jag har haft G+ sedan starten men ändå inte riktigt kommit in i det hela. Kanske för att de skolrelaterade diskussioner som jag mest är involverad i inte förs här. Ännu (har vi sagt länge).

  För mig är Twitter mitt förstaval. Jag har begränsat med tid och Twitters "korta" och snabba format passar mig perfekt. Det behövs såklart kompletteras då och då med blogginlägg och/eller diskussioner i någon Facebook-grupp (eller här). Överlag tycker jag Facebook och G+ tar mer tid och energi än det ger mig tillbaka.

  Men jag ska helt ärligt säga att jag inte gett G+ min fulla uppmärksamhet. Jag försökte i början men då handlade vartenda inlägg på G+ om just G+. Eller möjligtvis om hur dåligt Facebook var. Väldigt långtråkigt.

  Sedan ska jag ärligt säga att jag inte satt mig in i alla de nya funktioner som finns på G+ nu med möjligheter att dela cirklar, tagga inlägg och gruppfunktioner etc. Känner ni folk som vill prata skolfrågor har jag ju en grupp som heter +Skollyftet (fast nu länkar det väl till sidan?) där jag och några till har länkat till en del inlägg men diskussionerna har liksom uteblivit. Trist nog.

  Jag funderar lite då och då om jag inte borde ta tag i det här med G+ men så blir det lite Alfons Åberg-citat i stället: "Ska bara…"

  Jag tar gärna emot tips på bra cirklar som jag borde cirkla in. Så kanske jag kommer igång med G+ någongång? 🙂

 24. Mia Ankarwall Mia Ankarwall skriver:

  +Danni Efraim Halloj! 🙂 Ja, jag har varit doldis ett tag nu.. och även jag har tröttnat på Twitter. 

  Vad det gäller koden och Googles överlägsenhet så verkar pages på G+ vara mer skyddade från attacker av skadlig kod. Förvisso beror det på hur man riggar sina system, men kör man Chrome och appar i browsern så fångar man upp en hel del där, och det är ett alternativ som inte Facebook har att erbjuda. Alltså.. kombinationen webbläsare och plattform från samma aktör blir en skarpare lösning än enbart plattform. 

  I grunden är det mellanrum och bryggor mellan leverantörer som är det intressanta, för det är just där som hack av olika slag får sin chans, och oftast inte inom en struktur.

 25. Danni Efraim Danni Efraim skriver:

  Hmmmm. Nej, jag är ledsen, men det där köper jag inte alls.

 26. Mia Ankarwall Mia Ankarwall skriver:

  +Danni Efraim Tänkte på… vdg Facebook och plocka bort vänner.. Nu finns alternativet "bekant" som en lösning. Personen finns kvar på vänlistan men ser enbart offentligt publicerat, dessutom slipper man se deras inlägg. Avföljer man händer detsamma, dvs de ser fortfarande vad man publicerar med däremot kan de inte kontakta via meddelanden och finns självklart inte på vänlistan. Snygg lösnig med "bekanta" från FBs sida..

 27. Danni Efraim Danni Efraim skriver:

  Ja, det stämmer, och det funkar ju faktiskt (senast idag gick jag ut på FB och lät meddela att alla som delar vidare inlägg för att delta i korkade tävlingar hamnar i den gruppen). Facebook har ju även skapat en lösning för att prenumerera på personers inlägg på ett sätt som inte kräver godkännande, dvs mer som att cirkla här eller följa på Twitter, men den lösningen är det ju i stort sett ingen som använder.

 28. Mia Ankarwall Mia Ankarwall skriver:

  +Danni Efraim Nej, du är inte ledsen.. och min åsikt var inte till salu. 😉 Förmodligen har du också klarat dig alldeles galant från attacker nu under de senaste veckorna.. Bara att gratta! 🙂

 29. Mia Ankarwall Mia Ankarwall skriver:

  +Danni Efraim Men jo… det finns folk som följer mig där.. LOL! Där skriver jag aldrig något "öppet" så det är ogjort liksom..

 30. Gissar att fb inte är den optimala platsen för tekniska inovationer. 90 % av användsrna skriker så fort något ändrar sig och begriper sig inte på listor sekretess inställningar m m.
  På twitter gäller det att få så många följare som möjligt och få massor med RT's. Att integrera med följsrna är mindre viktigt.

  På G+ umgås man, diskuterar och knyter nya kontakter. Vad jag har märkt så finns här inte heller några större hierarkier. Känns som en mycjet jämnlik plats. Ok erkänner att jag är lite plusstaliban.

 31. Mia Ankarwall Mia Ankarwall skriver:

  +Freddy Håkansson 🙂 Ja, du är nog lite plusstaliban.. 😀 Men det måste man väl få vara om man vill..

  Jag har nog i särklass haft mest utbyte av Twitter rent ämnesmässigt. Finns så mycket rörigt att gräva i där, och min erfarenhet är att det utvecklas en slags "inkastare" som skickar in ens inlägg och som hype:ar upp det man skriver. Den sortens personer skriver inte mycket själv, men det som de inte räknar med är att personer med höga "tittarsiffror" löper risk att bli vattenhål. Idag är det snudd på omöjligt att inte bli det om man rör sig på Twitter och har en hög siffra följare. Bloggen blir en guldgruva för hackers..

 32. Jag försökte med twitter ett bra tag innan G+ kom men lyckades aldrig riktigt komma överns med det (är nog för ordrik). FB var ju mest släkt och folk man träffar till vardags. Lite meningslöst och lite för mycket att försöka visa hur bra man har det.
  Ok finns en del grupper som är intressanta där.

  Sen blev jag Gogliban 🙂

Kommentera

Google+ det sociala nätverket
oktober 2018
M T O T F L S
« Jul    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
Lite statistik :-)
 • 86Det här inlägget:
 • 96329Antal läsningar totalt:
 • 8Läsningar idag:
 • 15Läsningar igår:
 • 399Läsningar förra veckan:
 • 763Läsningar per månad:
 • 53050Antal besökare totalt:
 • 8Besökare idag:
 • 15Besökare igår:
 • 150Besökare förra veckan:
 • 424Besökare per månad:
 • 20Besök per dag:
Welcome , today is tisdag, oktober 23, 2018