Skolfoto

Categories: Gplussat
Tags: ,
Comments: 12 Comments
Published on: september 10, 2013

En tråd här på plus fick mig att börja fundera på en sak. Nu är det ju dags för det här med skolfoto igen. Och återigen erbjuds vi köpa bilder och kataloger för dyra pengar. Bilderna är väl sällan några större fotografiska mästerverk, men givetvis vill ungarna ha ett klassfoto och gärna en katalog.

Funderar lite på hur det går till när fotograferingen bokas upp. Är det företagen som sysslar med det här som kontaktar skolan eller är det skolan som väljer ut ett företag.

I dessa tider med digitalkameror och datorer är jag ganska övertygad om att det skulle finnas möjlighet att fixa skolfoto betydligt billigare.

Tror inte det är många skolor där det inte finns en fotointresserad lärare eller förälder som skulle kunna fixa det här bara för att man tycker det är roligt.

Bilderna kunde ju läggas upp för nedladdning eller de som inte kan ladda ned kunde få en CD till självkostnadspris. Sen är det ju bara att skriva ut eller beställa en papperskopia. Skolkatalogen är jag övertygad om att den på samma sätt kunde göras som en pdf.

Kunde faktiskt vara något för t ex ämnet bild t o m. Skolan ska ju faktiskt sprida digital kompetens, och att själva producera sin skolfoton vore väl ett handfast exempel på just detta.

#PLATTAN

Google+: View post on Google+

Post imported by Google+Blog. Created By Daniel Treadwell.

Posted by | View Post | View Group
12 Comments
 1. Det är utrustning samt lön till fotografen som driver kostnaden tror jag.
  Jag har varit involverad i ett projekt som kör allt digitalt så det är förhoppningsvis färre och färre företag som skickar bilder som sedan skall skickas tillbaka och destrueras.

 2. Riktigt bra frågor, ska be sambon ta upp detta på föräldramötet ikväll, själv blir jag hemma, det är bonusbarnet som föräldramötet handlar om så jag och grabbarna ska se på film 🙂

 3. Det jag menar är varför man överhuvudtaget ger ett företag dessa "gratiskunder" jag är övertygad om att jag har den utrustning som krävs för att kunna göra ett antal bra gruppfoton. Är faktiskt ganska övertygad om att man på de flesta skolor kan hitta någon som kan göra detta som en del i att vara delaktig i sina barns skolgång.

  Personligen skulle jag bara tycka att det skulle vara roligt att bli tillfrågad.

 4. Farsan fick inte ta vårt foto på skolan trots att han skulle ha gjort det gratis och att framkallning skulle bli självkostnadspris, han är ändå utbildad fotograf och arbetar på landstinget så han vet hur sekretess behandlas. Något är lurt med denna verksamhet…

 5. Man kanske köper in sig på skolorna.

 6. Aengeln Englund Aengeln Englund skriver:

  Det görs upphandlingar för detta är jag ganska säker på. +Ann-Louise Englund kan säkert bekräfta. Däremot så ifrågasätter jag varför vi inte kan få (efter betalning) filerna. Klart att man vill ha dem digitalt, men att scanna de framkallade bilderna känns som att gå över ån efter vatten.

 7. Jag tycker nog fortfarande att detta borde man kunna klara inom och skolan och det digitala materialet borde vara gratis.

  Sen vore det ju verkligen passande att lägga in i ämnet bild och låta ungarna öva sin digitala kompetens.

 8. Håller med dig +Freddy Håkansson känns väldigt förlegat att handla upp om detta, ineffektivt och onödigt kostsamt för föräldrar. Borde kunna skötas mycket bättre och absolut vara möjligt för elever att ha som projekt.

 9. Åke Jonsson Åke Jonsson skriver:

  Detta har jag tagit upp i många år, för döva öron och bara fått arga fotografer i kommentarer. Ingen ifrågasätter denna industri som bara finns för att finnas.

  Det enklaste vore att ungarna +lärarna fixar detta själva, ut på gården o fota klassen.
  Med en bra kamera som skolan har. Ja, ibland blir det inte 100% men vad gör det. Roligare och personligare. Ge minnesstickor till föräldrarna med bilderna, inget mer krångel och alla har fått lära sig nåt. Och så engagerade har inte "studenterna" varit som gör fotografens jobb heller. Det enda som försvinner är skolkatalogen , men vem behöver egentligen den? +Freddy Håkansson

 10. Borde väl inte vara något större problem att sätta ihop en snygg pdf med samtliga klassfoton i. Enligt lgr11 så är ju det här med digital kompetens en viktig sak i dagens skola.

  För lgr11 lever man väl efter.

  Nä nu var jag stygg och ramlade in på ett av mina favoritämnen.

 11. Detta omfattas inte av LOU (Lag om offentlig upphandling) eftersom det är föräldrarna och inte kommunen som köper något och kommunen garanterar inte heller betalning om föräldrarna inte uppfyller sin del av avtalet. Respektive skola begär in ett antal offerter och väljer den de tycker har bäst villkor. Till saken hör att vissa leverantörer tillämpar ett bonussystem som innebär att skolan får provision på försäljningen.
  Provisionen kan handla om rena pengar;  ca 50 kr / sålt fotopaket, men kan också vara i form av exemplar av skolkatalog/klassfoto. Det man bör fundera på är hur man ska förhålla sig till dessa "på-köpet"-erbjudanden; allt detta "på-köpet"-material medför ju en kostnad som i slutändan belastar föräldrarna.

 12. Tack för inlägget +Ann-Louise Englund .

  Detta gör ju att jag ännu mer brinner för tanken att detta borde kunna skötas av skolan och föräldrar i samverkan.

  Men ju mer jag tänker på det desto självklarare känns det som att det borde vara en del av undervisningen i att hantera digitala media.

  500-1000 kr är ganska mycket pengar för många familjer. Ofta har man dessutom flera barn och det gör ju inte det hela billigare.

  Är säkert många som lägger pengar som man behövt till något annat på detta bara för att man vet att barnen så gärna vill ha sina skolfoton.

  Dessutom är det mycket prat om att skolresor m m som läggs under skoltid inte får kosta något. Men tydligen är det inget hinder att släppa in företag som vill tjäna pengar.

Kommentera

Google+ det sociala nätverket
oktober 2018
M T O T F L S
« Jul    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
Lite statistik :-)
 • 84Det här inlägget:
 • 96329Antal läsningar totalt:
 • 8Läsningar idag:
 • 15Läsningar igår:
 • 399Läsningar förra veckan:
 • 763Läsningar per månad:
 • 53050Antal besökare totalt:
 • 8Besökare idag:
 • 15Besökare igår:
 • 150Besökare förra veckan:
 • 424Besökare per månad:
 • 20Besök per dag:
Welcome , today is tisdag, oktober 23, 2018