En intressant och samtidigt skrämmande artikel om hur helt normala människor kan…

Categories: Gplussat
Tags: No Tags
Comments: 4 Comments
Published on: februari 5, 2018
En intressant och samtidigt skrämmande artikel om hur helt normala människor kan radikaliseras och bli hatets apostlar i tider när fördomar och främlingsfientlighet normaliseras.

Det hände i Tyskland (och även här i vårt land) på 20- och 30-talet och risken finns att det händer igen om vi inte ser upp.

Egentligen borde det vara svårare att förvridna huvudet på oss idag. Men baksidan av vårt digitaliserade samhälle är att det är lätt att fastna på hatsidorna och därmed förändra vad man läser och få ett flöde där galenskapen blir det dominerande och får dig att tro att det är en normal uppfattning som sprids där.

Så det är viktigt att vi tänker efter och funderar över vad vi vill vara för människor och vilka värderingar vi vill ge våra barn.

Vi visste inte var en dålig ursäkt 1945 och det är om möjligt en ännu sämre ursäkt idag.

Edit
När det gäller grova våldsbrott så tror jag nog att vi fortfarande har rätt långt innan vi är på samma nivå som USA.

Så radikaliserades Hanif Bali och Joakim Lamotte
Hanif Bali, Ann Heberlein, Katerina Janouch, Joakim Lamotte – listan kan göras längre än så. De har alla startat som relativt normala samhällsdebattörer och sedan alltmer radikaliserats till oigenk…

Post imported by Google+Blog for WordPress.

Posted by | View Post | View Group
4 Comments
 1. Krister Persson Krister Persson skriver:

  Med "radikaliseras" tycks Andreas Magnusson mena en person som inte rakt av köper vänsterns identitetspolitik. Väldigt fult av honom att använda ett sådant ord, förmodligen enbart för att föra tankarna till terrorism. Jag tycker illa om Hanif Balis sätt att uttrycka sig, men om man lyssnar på vad han faktiskt säger så är det mycket hård kritik mot den naiva (korkade?) identitetpolitik som bl.a. inneburit att Sverige hamnat jämsides med Camorrans Sicilien och drogkartellernas Columbia när det gäller grova våldsbrott.

 2. Har lite svårt att förstå varför man alltid måste nämna vänstern när olika former av högerextrema och fascistiska strömningar tas upp.
  En sidas dumhet kan ju knappast försvaras med en annan sidas dumhet.

  Dessutom så har väl vänstern idag spelat ut sin roll vad det gäller att förändra samhället eller hota demokratin. I dag är vi ju faktiskt i ett läge där ett parti med direkta rötter i nazismen sitter i en roll där man kan omöjliggöra för både der borgerliga blocket och för S att regera landet genom att utöva en utpressningspolitik.

  Vi får inte glömma vad den dåvarande högerns rädsla för vänstern förde med sig när man släppte fram nazisterna.

  Sen kan man ju ha olika uppfattning om vilket av våra två block som är mest lämpade för att regera landet. Men att kalla S för vänsterextrema eller C, L och M för högerextrema känns för mig ganska främmande.

  Själv skulle jag uppskatta något nytt utan rötter i förra årtusendet ideologier, men i avsaknad av det så tror jag att det bästa för landet vore någon form av blocköverskridande majoritetsallians.

  Sen kunde ju SD sitta och deppa över att dom inte hade något att säga till om och förmodligen förinta sig själva med intern pajkastning och uteslutande av medlemmar som var allt för öppna med sina nazisttankar.

 3. Krister Persson Krister Persson skriver:

  Att jag nämner vänstern är främst för att Andreas Magnusson är långt, långt åt vänster.

  Jag delar verkligen inte din uppfattning att vänstern spelat ut sin roll som hot mot demokratin. Ett litet parti på yttersta vänsterkanten dikterar ohemult mycket av politiken och identitetspolitiken som är kraftigt dominerande hos de rödgröna (och i viss mån också inom alliansen) är mer eller mindre ren ny-marxism. I den "verkligheten" är Bali, Janoush, Heberlein och Lamotte att betrakta som högerextrema, men hade det funnits förutsättningar för att föra ett vuxet samtal, hade de nog snarare betraktats som moderata moderater.

 4. Vi har konstaterat det förr, vi har tämligen olika sätt att se på världen och politiska krafter.
  Gissar att vi även har olika syn på de "Nya Moderaterna" som nu är på väga att återigen bli det gamla högerpartiet.

  Sörjer att FR lämnade, nu är det bara C och L jag till viss del kan sympatisera med på den borgerliga sidan.

  Själv skulle jag nog rösta på S, C och L men det räcker väl knappt till 51% ?

Kommentera

Google+ det sociala nätverket
oktober 2018
M T O T F L S
« Jul    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
Lite statistik :-)
 • 45Det här inlägget:
 • 96320Antal läsningar totalt:
 • 14Läsningar idag:
 • 241Läsningar igår:
 • 411Läsningar förra veckan:
 • 754Läsningar per månad:
 • 53041Antal besökare totalt:
 • 14Besökare idag:
 • 33Besökare igår:
 • 160Besökare förra veckan:
 • 415Besökare per månad:
 • 21Besök per dag:
Welcome , today is måndag, oktober 22, 2018